• ويژگی‌هاى «رسالۀ حاضر»

با عنايت به اين نكتۀ مهمّ، فقيه بزرگوار و مرجع عاليقدر، حضرت آية اللَّه العظمى مظاهرى«مدّظلّه‌العالى»، در تنظيم «رسالۀ عمليّه» خود، در صدد رفع اين مشكل برآمده و بدين لحاظ، اقدامات ذيل را انجام دادند:

  1. 1. از ابتداى تدوين اين رساله، معظّم له، مباحث مهمّى از فقه كه در رساله‏هاى دیگر نیامده و مشتمل بر مسائل مورد نیاز مكلّفین در امور شخصى (مانند احكام خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها، شكار، نذر، قسم و…) و تنظیم روابط اجتماعى (مانند احكام معاملات، وكالت، شفعه، كفالت و…) و همچنین مسائل مربوط به سیاسیات فقه (مانند احكام قضاء و شهادات، حدود، قصاص و دیات، انفال و…) و نیز مسائل مستحدثه (مانند احكام بانك، بیمه، سرقفلى، تشریح و پیوند اعضاء، تلقيح و…) است را به آن افزودند و به اين ترتيب، رساله عمليّۀ معظّم له، در اوّلين طبع (سال 1373)، با اضافات بسيارى نسبت به ديگر رساله‏هاى عمليّه، منتشر شد.

2) در طبع چهارم اين رساله (سال 1375)، معظّم له، ملحقّات مفصّلى را كه مشتمل بر سى و هفت عنوان از اهمّ مسائل مربوط به واجبات و محرّمات اخلاقى است، در طى یکصد و نود و پنج مسئله، تنظيم فرمودند و به اين ترتيب، رسالۀ توضيح المسائل، به يك سلسله از مهم‏ترين مسائل اخلاقى مورد ابتلاء و نياز جامعۀ اسلامى براى تزكيه و تهذيب نفس، نيز مزّين گرديد. اين مسائل، همانا، مسائلى است كه در حقيقت، بايد آن را «فقهِ فقه» يا «فقه اكبر» ناميد، چنان‌که مسائلى كه در مورد احكام و مناسك شرعى است را «فقه» يا «فقه اصغر» ناميده‏اند و واقع آن است كه احكام و مسائل‏ «فقه اكبر»،

از حيث رتبه و شأن، نه تنها از احكام و مسائل‏ «فقه اصغر» كمتر نيست، بلكه از آن‌رو كه مكلّفين در زندگى فردى و اجتماعى خود به اين مسائل، نياز دائمى‏تر و بيشترى از اكثر احكام فقهى و حقوقى دارند و نيز از حيث تأثير و تأثّر عميق و قابل توجّهى كه از ناحيۀ اين دسته از دستورات الهى بر فرد مسلمان و اجتماع اسلامى مى‏رود و همچنين از جهت وظايف سنگين و تكاليف خطيرى كه بر عهدۀ حكومت و نظام‏ اسلامى، در راستاى تأمين هر چه بهتر زمينه‏هاى رشد و گسترش فضائل و پاكی‌‌ها و جلوگيرى از پيدايش و توسعۀ رذائل و پليدی‌ها، در جامعۀ دينى وجود دارد، به مراتب، مهمّ‏تر از احكام فقهى و حقوقى صِرف است.

3) در طبع هفتم (سال 1379) نيز، معظّم له، بخش سوّمى به كتاب، افزوده‏اند كه طى آن، يك دورۀ كامل از اصول عقايد اسلامى را به صورت قابل فهم براى عموم خوانندگان، تأليف و تدوين فرموده‏اند.

اگر چه نگارش اصول عقايد اسلامى در آغاز رساله‏ها و كتب فقهى در ميان فقهاء پيشين «رضوان‌اللَّه‌عليهم» روش نيكو و شيوۀ مرسومى بوده است و بدان اهتمام نيز داشته‏اند، امّا در دوره‏هاى اخير، در ابتداى كتب فقهى و رساله‏هاى عملى، اين بخشِ مهمّ از معارف دينى حذف شده، با اينكه بر طبق نظر همۀ مراجع عاليقدر، «مسلمان بايد به اصول دين، اطمينان داشته باشد و از اين جهت نمى‏تواند در اصول دين تقليد نمايد، بلكه بايد آن اصول را از روى دليل، به فراخور حال خويش و به اندازۀ دانش و آگاهى خود، بداند» و بر اين مطلب در اوّلين مسئله از رساله‏هاى عمليّه، تصريح شده است.

از سوى ديگر، عمل مؤمنانه و باورمندانه به احكام شريعت و مقيّدشدن به قوانين و مقرّرات الهى، وابستگىِ تمام به ايمان عقلى به مبدأ و معاد و نبوّت و امامت دارد و چنان‌که در ابتداى سخن نيز آورديم، اساساً هدف آفرينش انسان نيز رسيدن به كمالات توحيدى است.

ناگفته روشن است كه در هنگام بحث از اصول دين، نمى‏توان به روش فتوايى و مسئله‏اى عمل كرد، چرا كه فتوا، تنها، عَرضۀ حكم و عَرضۀ حاصلِ استنباط و اجتهاد،

بدون استدلال و نقد و انتقاد است، ولى در اصول دين، بايد استدلال كرد و نقدها و شبهه‏ها را طرح و پاسخ داد، زيرا مقصود اصلى، استحكام عقايد است و اين جز با استدلال، صورت نمى‏پذيرد.

از اين‌رو در بخش سوّم اين رساله، يك دوره از «اصول دين»، به همين شيوه، ولى در عين حال با رعايت اختصار و با صرف نظر از مطالب فنّىِ كلامى، فلسفى و عرفانى، مورد بحث قرار گرفته است و از اين‌رو در هر فصل، برخى از براهين و ادلّۀ مربوطه، به‌گونه‏اى برگزيده شده كه اين برهان‌ها، اوّلًا نياز كمترى به مقدّمات علمى و توضيحات فنّى فراوان داشته باشد تا براى عموم خوانندگان قابل درك باشد و ثانياً داراى شواهد قرآنى نيز باشد. به اين ترتيب رسالۀ حاضر، مشتمل بر شمّه‏اى از همۀ علم دين‏  در سه بخش (احكام، اخلاق، اعتقادات) است و تنظيم رسالۀ توضيح‌المسائل، با چنين روش و شيوه‏اى، تا جايى كه ما اطّلاع داريم، براى اوّلين بار صورت پذيرفته است. البته واضح است كه آنچه در بخش‌هاى سه‌گانۀ اين رساله آمده است، در حقيقت صورت‌هاى مسائل است و نه شرح و تفصيل آن و اگر خواننده‏اى به دانستن دلايل و تفصيل هر مسئله و هر مطلب، علاقمند باشد، طبعاً بايد با ارتقاء سطح دانش و آگاهى خود، به كتب استدلالى و تفصيلى مراجعه نمايد.

از درگاه خداوند متعال و در سايۀ عنايات ويژۀ حضرت ولىّ اللَّه الاعظم «ارواحنا‌و‌ارواح‌العالمين‌لتراب‌مقدمه‌الفداء»، توفيقِ «معرفت و شناخت هرچه بهتر» و «عمل و اقدام هرچه خالصانه‏تر» به «دين و معارف دينى» را براى همۀ خوانندگان محترم و آحاد جامعۀ اسلامى به‌ويژه جوانان عزيز و آينده‏ساز، مسئلت مى‏كنيم. بمنّه و كرمه و ما توفيقنا الّا باللَّه.

مؤسّسۀ فرهنگى مطالعاتى الزّهراء«سلام‌الله‌علیها»‏

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا