- احکام تقلید
>مسأله 1< مسلمان باید بهاصول دین اطمینان داشته باشد. و در مورد احکام غیر از اصول دین، اگر خود مجتهد نیست، باید از یک مجتهد جامعالشّرایط تقلید کند. و چون برای عموم مردم احتیاط میسّر نیست، باید یا مجتهد باشند یا مقلّد.
>مسأله 2< همین مقدار که مکلّف التزام به تقلید از مجتهد پیدا کند، مقلّد او محسوب میشود و لازم نیست رسالۀ مجتهد را داشته باشد و یا به فتوای او عمل کرده باشد.
>مسأله 3< از مجتهدی میتوان تقلید کرد که مرد، بالغ، عاقل، شیعه، حلالزاده و عادل باشد و اگر مجتهدینِ با شرايط فوق، متعدّد بودند، باید از اعلمِ آنها تقلید کرد.
>مسأله 4< مجتهد اعلم را از سه راه میتوان شناخت:
1- خود مکلّف اهل علم و اهل تشخیص باشد.
2- کسی که اهل تشخیص است، اعلم را معرّفی کند.
3- عدّهای از اهل علم که گفتۀ آنان مورد اطمينان است، اعلم را معرّفی کنند.
>مسأله 5< اگر در اعلمیّت مجتهدین اختلاف باشد و یا اعلم وجود نداشته باشد، از هر مجتهد جامعالشّرايطی، میشود تقلید کرد.
>مسأله 6< در زمانی که مجتهد اعلم وجود نداشته باشد یا مشخّص نباشد، مکلّف میتواند از دو مرجع و یا بیشتر تقلید نماید. همچنین در چنین شرایطی رجوع از مرجعی به مرجع دیگر جايز است.
>مسأله 7< اگر مجتهدی که مکلّف از او تقلید میکرده است، از دنیا برود، بقاء بر تقلید او در همۀ مسائل جايز است. گرچه قبلاً به فتوای او عمل نکرده باشد. و اگر مجتهد میّت، اعلم از مجتهد حی باشد نیز، بقاء بر تقلید از او جايز است نه واجب.
>مسأله 8< اگر مکلّف مدّتی اعمال خود را بدون تقلید انجام میداده است، باید از آن به بعد از یک مجتهد زنده تقلید کند و اعمال گذشته را حمل بر صحّت کند.
>مسأله 9< در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیه، تعیین قیّم، تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد و…، رجوع به مجتهد اعلم یا مرجع تقلید شخص، لازم نیست و مراجعه به مجتهد جامعالشّرایط کفایت میکند.