• 32. دلايل ناامنی اجتماع

قرآن‌کریم در آیاتی، با جملات «بِما كانُوا يكْسِبُونَ»[1] یا «بِما كانُوا يصْنَعُونَ»[2] یا «بِما كَسَبَتْ أَيدِی النَّاس»[3]، مصائب و مشکلات اجتماعي را به اعمال خود مردم نسبت می‌دهد. از جمله می‌فرماید:
«وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْيَةً کانَتْ آمِنَةً مُطْمَئِنَّةً يَأْتِيها رِزْقُها رَغَداً مِنْ کُلِّ مَکانٍ فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ
فَأَذاقَهَا اللَّهُ لِباسَ الْجُوعِ وَ الْخَوْفِ بِما کانُوا يَصْنَعُونَ»[4]
و خدا شهرى را مثل زده است كه امن و امان بود و روزيش از هر سو فراوان مى‏رسيد، پس [ساكنانش‏] نعمت‌هاى خدا را ناسپاسى كردند، و خدا هم به سزاى آنچه انجام مى‏دادند، طعم گرسنگى و هراس را به [مردم‏] آن چشانيد.
یا رسول‌الله مثال بزن و بگو: یک شهری بود که در رفاه و آسایش و امنیّت ظاهری و باطنی، قرار داشت. امّا اهالی آن شهر کفران نعمت کردند، یعنی گناه کردند. خداوند نعمت داد و باید نعمت را در ثواب به کار می‌بردند، امّا در گناه به کار بردند. وقتی چنین شد، تمام آن نعمت‌ها از آنان سلب و دچار نقمت شدند. گرانی، کمبود، و بدتر از آن، ناامنی دل به سراغ آنان آمد.
گنـاه اجتماعـی بـا جامـعه چنیـن می‌کند. اقتـصاد سـالم و زنـدگی رفـاهـی و بانشاط، وقتی پدیـد می‌آید که گناه و فساد اخـلاقی از بیـن برود. کم‌کـاری، بدکاری و بی‌کاری در ادارات و بد اخلاقی‌های رایج اجتماعی و مهم‌تر از همه، هرج و مرج در عفاف و حجاب، اصلاح شود تا مردم به زندگی رفاهی دست یابند.
گناهان اقتصادی نظیر ربا، رشوه، غشّ در معامله و کم‌فروشی باید رفع شود و به قوانین اقتصادی اسلام عمل شود تا اقتصاد سالم در جامعه حاکم شود و معضلات معیشتی برطرف گردد.

1 . انعام / 29
2. مائده / 14
3. روم / 41
4. نحل / 112

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا