- 28. خودشناسی، نيروی کنترل کننده
خودشناسی و اهتمام به ارزش وجودی انسان، نیروی کنترل کنندهاي برای اوست. جوانان عزیز به اینگونه مطالب توجّه داشته باشيد و قدر و منزلت خود را بدانید. به امور بیهوده و بینتیجه سرگرم نشوید. به انجام واجبات اهمیّت دهید و از گناه بپرهیزید تا در راه مستقیم قرار گيريد. کسی که خود را بشناسد، هرگز از انجام واجبات غافل نميشود و کسی که واجبات را به درستی انجام دهد، به مقامات والایی دست مییابد.
مرحوم کلینی در کتاب شریف کافی، روایتی نقل میکند که بنابر آن، پروردگار عالم میفرماید: وقتی بندهام در راه افتاد، وقتی اهمیّت به واجبات داد، وقتی که اهمیّت به مستحبات داد، به خصوص اگر به نماز و خدمت به خلق خدا، اهتمام نمود، من او را دوست خواهم داشت؛ یعنی عاشق او میشوم و وقتی من عاشق او شدم، دیگر چشم او چشم من، گوش او گوش من، دست او دست من و زبان او زبان من است. دعای او مستجاب میشود و هر چه از من بخواهد به او عطا ميکنم.[1]
این روایت، معنای آیۀ شریفۀ «إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَليفَةً»[2] است. خداوند میفرماید: ای ملائکه، شاهد باشید من کسی را خلق کردم که اگر در مسير صحيح قرار گيرد، به جایی میرسد که جانشین من در زمین است و کارهای خدایی میکند.
1 . كافي، ج 2، ص 352
2. بقره / 30