• 19. لزوم محکم‌کاری و ارائة کالای بی‌عيب

از مواردی که حقّ‌النّاس مالی را بر گردن انسان واجب مي‌کند، و گذشته از آن موجب ضمان نيز مي‌شود، می‌شود، ارائۀ کالا و خدمات بی‌کیفیّت است. پیامبر اکرم(ص) بر موضوع محکم‌کاری تأکید فراوانی فرموده و خود نيز به این مهم، عمل می‌کرده‌اند. آن حضرت به هنگام تدفین یکی از اصحاب، با محکم نمودن قبر او فرمودند:
«… لکنّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يحِبُّ عَبْداً إِذَا عَمِلَ عَمَلًا فَأَحْكَمَهُ»[1]
… خداوند دوست می‌دارد، هنگامى كه بنده‏اى كارى انجام می‌دهد،‌ آن كار را محكم و استوار نماید.
این فرمایش پیامبر گرامی(ص) و محکم‌کاری ایشان در نهادن سنگ لحد، تکلیف مسلمانان و خصوصاً شیعیان را در سایر کارها روشن می‌سازد. مسلمانان نیز باید با تبعیّت از فرامین آن نبیّ گرامی و سرمشق قرار دادن ایشان در زندگی، خدمتی که ارائه می‌دهند، یا کالایی که تولید می‌کنند، با بهترین درجۀ کیفیت ارائه کرده و از انجام کارها به صورت ناقص و یا به اصطلاح «سرهم‌بندی» به شدّت پرهیز نمایند.

به عبارت دیگر، هرکسی باید دوام محصول و خدمت خود را ابدی در نظر بگیرد و به هیچ وجه از کیفیّت آن نکاهد.
گاهی مشاهده می‌شود به جهت این‌که پیمانکار ساختمان در کار خود عجله کرده و کار را به صورت ناقص رها کرده است، خسارات فراوانی به صاحب خانه وارد می‌شود که در برخی موارد جبران‌ناپذیر است. گاهی نیز ساختن یک ساختمان برای صاحب آن مفید است، امّا حقوقی از همسایگان ضایع می‌کند. نظیر برخی از مجتمع‌های ساختمانی که مشرف به دیگر خانه‌ها است و نور آفتاب خانه‌های اطراف را سلب یا محدود می‌سازد یا خسارات دیگری به صاحبان آن املاک وارد می‌سازد. این‌گونه کارکردن که مختصّ امور ساختمانی نیز نیست و در همۀ مشاغل وجود دارد، انسان را ضامن می‌کند و در صورتی که نتواند جبران نقص کار خویش یا خسارات وارده را بنماید، دنیا و آخرت او را قرین شقاوت و بدبختی می‌نماید.

1 . بحارالانوار، ج 70، ص 298

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا