• احکام غصب

>مسأله 470< غصب آن است که انسان، مال یا حقّ کسی را بی‌جهت ببرد، گرچه آن شخص متوجّه نشود. و این یکی از گناهان بزرگ است که خدای متعال از آن نمی‌گذرد، مگر صاحب حق در روز قیامت راضی شود که به ازای حقّ خود، از اعمال نیک غاصب به او بدهند یا از عقاب او بکاهند و بر عذاب غاصب بیفزایند. بنابراین اگر کسی مرتکب غصب شد، باید هرچه زودتر حق را به صاحب آن برگرداند و یا او را راضی کند.

>مسأله 471< کم‌کاری یا بدکاری در‌ دوائر دولتی، شركت‌ها و كارخانجات، ضمان آور و از گناهان بزرگ است و در اداره‌ها، چون موجب تضعیف نظام‌ جمهوری اسلامی است، گناه مضاعف دارد.

>مسأله 472< ایجاد مزاحمت در اماکن و معابر عمومی نظیر پارك‌كردن اتومبيل در جايى كه مزاحم ديگران باشد و یا تنگ‌ کردن و بستن پیاده‌رو به واسطۀ خريد و فروش و یا گذاشتن ویترین و اجناس در بيرون مغازه، حرام است و این‌گونه مزاحمت‌ها هرچه زودتر باید رفع شود.

>مسأله 473< نشستن به جای دیگران در اماکن عمومی مانند مسجد و مدرسه، غصب است و گناه آن بزرگ می‌باشد.

>مسأله 474< ترقّی و افزایش قیمت مال غصب شده و منفعت آن، متعلّق به صاحب مال است.

>مسأله 475< اگر غاصب در زمین غصبی زراعت کند یا درخت بکارد یا خانه بسازد، باید صاحب زمین را راضی کند و گرنه صاحب زمين حق دارد آنچه غاصب بر زمین افزوده است را تخریب کند.

>مسأله 476< استفاده از اموال کسی که اموالش با مال مردم مخلوط است یا خمس نمی‌دهد، در صورتی که استفاده کننده نداند که در مورد استفاده، خمس یا مال غصبی وجود دارد، اشکال ندارد. ولی اگر بداند که مال غیر یا خمس در آن است، نمی‌تواند تصرّف کند، مگر مجبور باشد که باید از مجتهد جامع‌الشّرایط اذن بگیرد.

>مسأله 477< زندگی در جای غصبی برای کسی‌ که مجبور است، اشکال ندارد؛ نظیر زن و بچّه‌ای که می‌دانند پدرشان خمس نمی‌دهد و یا خانۀ او غصبی است.

>مسأله 478< اگر کسی خانه، مغازه و یا اتومبیل دیگری را غصب کرده است، باید کلیۀ منافع در زمان غصب را به صاحب مال بپردازد، گرچه استفاده هم نکرده باشد.

>مسأله 479< اگر كسى دیگری را بی‌ جهت زندانی کرده باشد یا مدّتى مانع از كار كسى شود، باید کلّیۀ منافعی که در آن مدّت از او فوت شده را بپردازد.

>مسأله 480< پول یا مال غصبی، امانتی که به صاحب آن رد نشده، خمسی که به‌موقع پرداخت نشده و نظائر آن، در وقت پرداخت باید به پول روز و بر اساس قدرت خرید محاسبه شود. مثلاً کسی‌که ده سال قبل یک میلیون تومان غصب کرده، باید حساب کند که ارزش چه مقدار طلا در آن زمان یک میلیون تومان بوده است و اکنون پول همان مقدار طلا را بپردازد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا