- نماز جماعت
>مسأله 201< یکی از مستحبّات مؤکّد که ثوابش بالاتر از هر مستحبّی است و بیاعتنایی به آن حرام است، نماز جماعت میباشد. حتّی اگر نماز جماعت دیر وقت شروع شود، افضل از نماز فرادای اوّل وقت است.
>مسأله 202< در نماز جماعت مأموم باید در رکعت اوّل و دوّم، حمد و سوره نخواند، ولی مابقی نماز را باید بخواند.
>مسأله 203< اگر مأموم به رکعت اوّل یا دوّم نماز جماعت برسد، تا وقتي امام در رکوع است، هر جای رکعت که باشد، میتواند اقتدا کند و یک رکعت برای او محسوب میگردد. ولی در رکعت سوّم و چهارم یا باید در رکوع امام جماعت اقتدا کند و یا قبل از رکوع امام اقتدا کند و لااقل یک حمد تنها آهسته بخواند و در هر دو صورت، یک رکعت برای او محسوب میشود و پس از پایان نماز امام، باید کمبود نماز خود را جبران نماید. امّا در سایر اجزاء نماز نظیر سجده و تشهّد، نمیتواند اقتدا کند.
>مسأله 204< نماز جماعت مختصّ نمازهای واجب است و هيچ نماز مستحب را نمىشود با جماعت خواند، مگر نماز استسقاء و نماز جمعه و نماز عيد فطر و قربان. همچنین اگر کسی بخواهد نمازهای یومیّه را احتیاطاً بخواند؛ اگرچه واجب نباشد؛ میتواند به جماعت بخواند و در این خصوص فرقی نمیکند امام جماعت باشد یا مأموم.
>مسأله 205< انسان میتواند نماز خود را چندین مرتبه به عنوان امام جماعت یا مأموم بخواند. بنابراین امام جماعت میتواند چندین نماز جماعت اقامه کند.
>مسأله 206< امام و مأمومين بايد از طرف جلو یا راست یا چپ، به يكديگر متّصل باشند و فاصلۀ به مقدار یک متر مانع اتّصال نیست. ولی باید حائلی نظیر پرده در میان نباشد، مگر برای جداسازی صفوف مردان و زنان که وجود حائل بسیار مطلوب است. و چنانچه صفوف جماعت با افراد غیر بالغ هم متّصل شود اشکال ندارد. همچنین كسى كه پشت ستون یا دو طرف درب مسجد ايستاده است، اگر از طرفى به امام يا مأموم ديگر متّصل باشد، نمازش صحيح است، هرچند امام يا مأموم ديگر را نبيند.
>مسأله 207< امام جماعت بايد بالغ و عاقل و شيعۀ دوازده امامى و عادل و حلالزاده باشد و نماز را به طور صحيح بخواند و امامت زن براى زنها و بچّۀ مميّز براى بچّۀ مميّز اشكال ندارد.
>مسأله 208< همانطور که نمازگزار میتواند در وسط نماز جماعت اقتدا کند، میتواند در وسط نماز قصد فُرادي کند و مابقی نماز را خودش بخواند.
>مسأله 209< اگر نمازگزار فهمید اتّصال او با جماعت قطع شده است، لازم نیست قصد فُرادي کند. نماز او خود به خود فرادي میشود و صحیح است.
>مسأله 210< اگر کسی در رکوع نماز جماعت اقتدا کند، باید رکوع امام را درک کند. ولی اگر قبل از رکوع اقتدا کرد و به رکوع امام جماعت نرسید و در سجدۀ اوّل یا دوّم به امام ملحق شد، اشکال ندارد.
>مسأله 211< اگر کسی در رکوع امام جماعت اقتدا کرد، ولی امام سر از رکوع برداشت، نماز او فرادي میشود و میتواند نماز را بشکند و در رکعت بعدی اقتدا کند.
>مسأله 212< در نماز جماعت هر کسی باید به وظیفۀ خود عمل کند و اختلاف در فتوا یا وجود عذر برای امام جماعت، مانع صحّت نماز نیست. بنابراین اگر امام جماعت نقص عضو داشته باشد، یا بنابر عذری با تیمّم نماز میخواند، مأموم میتواند به او اقتدا کند. تنها در صورتی نماز جماعت صحیح نیست که امام نشسته و مأموم ایستاده نماز بخواند، ولی عکس آن اشکال ندارد.
>مسأله 213< كسى كه در نماز وسواس دارد و فقط در صورتى كه نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت مىشود، بايد نماز را با جماعت بخواند.