- احکام حیض
>مسأله 75< خونی که در هر ماه چند روزی از رحم زنها بیرون میآید، حیض است.
>مسأله 76< خون حیض غالباً غلیظ و گرم و سیاه رنگ است و با فشار و کمی سوزش بیرون میآید.
>مسأله 77< زنهای سیّده تا شصت سال قمری و زنهای غیر سیده تا پنجاه سال قمری حیض میشوند و اگر بعد از شصت سال یا پنجاه سال، خون ببینند، گرچه علامتهای خون حیض را داشته باشد، حیض نیست و استحاضه است و باید به دستور زنان مستحاضه عمل کنند.
>مسأله 78< زنی که باردار است یا زنی که بچّه شیر میدهد، معمولاً حیض نمیشود، ولی اگر خونی که علامتهای حیض را داشته باشد دید، باید حیض قرار دهد وگرنه خون استحاضه است.
>مسأله 79< زنی که سنّ خود را فراموش کرده است و نمیداند شصت سال یا پنجاه سال او شده است یا نه، اگر خونی که علامتهای حیض را داشته باشد دید، باید حیض قرار دهد. بلکه باید طبق عادت خود عمل کند تا یقین کند که شصت سال (برای سیّده) یا پنجاه سال (برای غیر سیّده) او تمام شده است.
>مسأله 80< مدّت حیض کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نیست. بنابراین اگر زنی دو روز خون دید و قطع شد، باید به احکام استحاضه عمل کند و نمازهایی که در آن دو روز نخوانده است را باید قضا کند. همچنین اگر خون دیدن او بیش از ده روز طول کشید، معلوم میشود خونی که بعد از گذشتن از عادت همیشگی دیده است، استحاضه بوده و باید به احکام زنان مستحاضه عمل کند.
>مسأله 81< اگر روزهای عادت زنی مشخّص باشد، مثلاً هفت روز باشد، ولی بعد از اتمام هفت روز اتّفاقاً خون دیدن او ادامه پیدا کند، اگر علامات حیض را داشته باشد، باید به احکام حائض عمل کند. و اگر علامات حیض را نداشته باشد، میتواند تا اتمام روز دهم خون دیدن به احکام حائض عمل کند و اگر پس از ده روز پاک شد، معلوم است حیض بوده است و اگر پاک نشد معلوم میشود آن چند روز بعد از عادت همیشگی استحاضه بوده است و نمازهای آن چند روز را باید قضا کند.
>مسأله 82< زن حائض نباید عبادتهایی مانند نماز و روزه را که نیاز به وضو یا غسل یا تیمم دارد، به جا آورد. بنابراین نماز میّت را میتواند بخواند.
>مسأله 83< نمازهایی که زن حائض نخوانده است، قضا ندارد ولی روزههایی که نگرفته است را باید قضا نماید.
>مسأله 84< زن حائض نباید در مسجد و حرم حضرات معصومین( برود. ولی رفتن در جاهایی از مسجد که مخصوص نماز خواندن نیست و همچنین رفتن در رواق حرمهای شریفه، اشکال ندارد. چنانچه رفتن به مکانهای مقدّس نظیر حرم امامزادهها و قبرستان و شرکت در مجالس روضه و نظائر آن اشکال ندارد.
>مسأله 85< جماع در فرج برای زن حائض و شوهر او حرام است. و بهرهمندی از سایر التذاذهای جنسی که در حالت عادی حلال است، هنگام حيض حرام نیست، ولی بهتر است ترک شود.
>مسأله 86< زن حائض میتواند غسلهای مستحب نظیر غسلجمعه و غسلهای واجب نظیر غسل جنابت را بهجا آورد. چنانچه میتواند برای خواندن قرآن وضو بگیرد و مستحب است در وقت نماز وضو بگیرد و در سجّادۀ خود بنشیند و ذکر بگوید یا قرآن بخواند. البته خواندن چهار آیه از قرآن که سجده واجب دارد و در سورههای سجده، علق، فصّلت و نجمْ، آمده است، برای زن حائض حرام است.
>مسأله 87< جلوگیری از عادت به واسطۀ خوردن قرص یا استعمال آمپول و مانند اینها، اشکال ندارد و اگر زن در آن ایّام آلودگیهایی مشاهده کند، باید آن را استحاضه قرار دهد.
>مسأله 88< لکّههایی که گاهی دیده میشود، حیض نیست و تا وقتی غدد مربوط به حیض باز نشود، حیض نیست، بلکه استحاضه است.