- احکام غسل
>مسأله 54< غسل را به یکی از دو صورت زیر میتوان انجام داد:
اوّل: غسل ترتیبی و آن عبارت است از شستن سر و گردن، بعد طرف راست بدن و بعد از آن طرف چپ بدن.
دوّم: غسل ارتماسی و آن عبارت است از اینکه در یک لحظه، آب تمام بدن انسان را فرا بگیرد. مثل اینکه در حوض یا استخر فرو رود.
>مسأله 55< آبی که با آن غسل انجام میشود باید پاک و غیر مضاف بوده و غصبی نیز نباشد.
>مسأله 56< قبل از غسل لازم است موانعی که مانع رسیدن آب به بدن میشود و همچنین نجاستی که احیاناً در بدن موجود است، برطرف شود. و در غسل ارتماسی باید تمام بدن پیش از غسل پاک باشد ولی در غسل ترتیبی، همین مقدار که پیش از غسل دادنِ هر قسمت از بدن، آن را پاک کند، کافی است.
>مسأله 57< با چند نیّت میشود یک غسل انجام داد؛ مثلاً به نیّت غسل جنابت و غسل حیض و غسل جمعه و غسل صبر و مانند اینها، ميتوان يک غسل انجام داد و کفایت میکند.
>مسأله 58< ترتیب در غسل لازم است، ولی موالات لازم نیست و میتواند سر و گردن را غسل دهد و غسل طرف راست و چپ را، چند ساعت بعد به جا آورد.
>مسأله 59< همۀ غسلها چه واجب و چه مستحب و حتّی غسلی که برای طهارت انجام میشود، کفایت از وضو میکند و میشود با آنها نماز خواند. به جز غسل استحاضۀ متوسّطه و کثیره که نیاز به وضو هم دارد.
>مسأله 60< اگر در وسط غسل، چیزی که وضو را باطل میکند از غسل دهنده سر بزند، مثلاً بول کند، میتواند غسل را تمام کند و غسل او صحیح است، ولي اين غسل کفايت از وضو نميکند. البته اگر در بین یک جزء باشد، همان جزء را باید دوباره غسل دهد.
>مسأله 61< ترشّحاتی که از مرد و زن خارج ميشود، چنانچه علامات منی را نداشته باشد و یقین حاصل نشود که منی است، نیاز به غسل ندارد.
>مسأله 62< اگر زخم یا شکستگی در بدن کسی باشد و آب برای آن ضرر داشته باشد، باید غسل جبیرهای و به صورت ترتیبی به جا آورد. یعنی چیز پاکی روی آن زخم یا شکستگی نهاده و روی آن را مسح نماید.
>مسأله 63< اگر کسی به قصد غسل به حمام برود و پس از بیرون آمدن شک کند که غسل انجام داده یا نه و یا شک کند که غسل او درست بوده است یا نه، لازم نیست دوباره غسل نماید.